Internet GYIK

Tartalomjegyzék
 1. Hogyan tudom a gépemen beállítani az internet szolgáltatást különböző  Windows operációs rendszereknél?
 2. Hogyan lehet beállítani a levelezést különböző levelező szoftverekre?
 3. Mi az SMTP szerver?
 4. Mi az a POP3 szerver?
 5. Mi az felhasználónév, jelszó, és miért kezeljük bizalmasan?
 6. Hol vehető igénybe a Techno-Tel Kft szolgáltatása?
 7. Mi történik a kiépítés alatt?
 8. Már egy hónapja nem használom az Internetet. Mégis kaptam számlát az elmúlt időszakról. Miért?
 9. Milyen fizetési módokkal egyenlíthetem ki a számláimat?
 10. Kaphatok e-mail címet a szolgáltatáshoz?
 11. Hamarosan elköltözöm, ezért (vagy más okból), szeretném áthelyeztetni a szolgáltatást. Megoldható?
 12. Költözöm, és nem vihetem a szolgáltatást, mert nem tartozik a szolgáltatási területek közé a település, de még nem járt le a hűségnyilatkozatban foglalt időtartam. Mi történik ekkor?
 13. Hogyan módosíthatom a szolgáltatásomat?
 14. Milyen eszközök szükségesek a szolgáltatás igénybevételéhez?
 15. Az antenna bárhol lehet? Szobában is?
 16. Mit jelent pontosan a közvetlen rálátás? Ha egy fa eltakarja az adót, akkor már nem is lehet kiépíteni a kapcsolatot?
 17. Több számítógépen szeretném használni az internet szolgáltatást? Lehetséges? Hogyan?
 18. Mit tegyek, ha nem tudok felcsatlakozni az internetre?
 19. Igényelhetek IP címet?
 20. Hogyan lehet megelőzni a villámlás által az elektronikus berendezésekben okozott károkat?
 21. Ráköthető e az internet csatlakozási pontra TV készülék?
 22. Milyen tényezőktől függ a sávszélesség?
Hogyan tudom a gépemen beállítani az internet szolgáltatást különböző  Windows operációs rendszereknél?

A beállítás folyamatát az alábbi linkekre kattintva mutatjuk be:

Windows 98

Windows 2000

Windows XP

Hogyan lehet beállítani a levelezést különböző levelező szoftverekre?

A beállítás folyamatát az alábbi linkekre kattintva mutatjuk be:

Microsoft Outlook

Microsoft Outlook Express

Thunderbird beállítása

Mi az SMTP szerver?

A levél küldéséhez használatos szerver. A Techno-Tel Kft. által biztosított smtp szerver hoszt neve: mail.techno-tel.hu, amely nem csak a techno-tel hálózatából érhető el, amennyiben más szolgáltató ezt nem tiltja. Amennyiben a mi smtp szerverünket szeretné igénybe venni, szüksége lesz egy email fiókra, és hozzá tartozó jelszóra. Az ügyélszolgálattól levélben, e-mailben, faxon, telefonon kérheti, vagy a telepítő kolléga is létrehozhatja.

Mi az a POP3 szerver?

A level fogadásához használatos szerver. A Techno-Tel Kft. által biztosított pop3 szerver hoszt neve: mail.techno-tel.hu, amely nem csak a Techno-Tel hálózatából érhető el. Amennyiben a mi pop3 szerverünket szeretné igénybe venni, szüksége lesz egy email fiókra, és hozzá tartozó jelszóra. Az ügyélszolgálattól levélben, e-mailben, faxon, telefonon kérheti, vagy a telepítő kolléga is létrehozhatja.

Mi az felhasználónév, jelszó, és miért kezeljük bizalmasan?

A felhasználónév és jelszó az Internet előfizetésünkhöz tartozó egyedi azonosító, amely alapján jogosultságot kap a felhasználó az Internet használatához. Egy felhasználónevet csak egy ember használhat egy időben, ezért fontos, hogy bizalmasan kezeljék.

Hol vehető igénybe a Techno-Tel Kft szolgáltatása?

Szolgáltatási területeinket a www.techno-tel.hu/internet weboldalon tekintheti meg, vagy hívja ügyfélszolgálatunkat az +36 40 200 672 helyi tarifával hívható, kedvezményes telefonszámon, esetleg írjon e-mailt az info@technotel.hu címre, vagy levelet a Techno-Tel Kft 8601 Siófok PF 34. címre

Mi történik a kiépítés alatt?

A megrendeléstől számított 30 napon belül építjük ki a megrendelt szolgáltatást. A kiépítést végző kollégák a kábeltévé szolgáltatás esetében minden csatornát automatikus hangolással beállítanak, valamint az internet szolgáltatás esetében elvégzik a szükséges konfigurációs feladatokat. Mindkét esetben a kipróbálást követően tekintik befejezettnek a munkát.

Már egy hónapja nem használom az Internetet. Mégis kaptam számlát az elmúlt időszakról. Miért?

A szolgáltatás szüneteltetését vagy lemondását írásban kell megtenni, és eljuttatni az ügyfélszolgálati irodánkba faxon, e-mailben, vagy postán.

Milyen fizetési módokkal egyenlíthetem ki a számláimat?
 • Csekk:
  A Techno-Tel Kft. küldi postán, ezen a hagyományos, sárga csekken történik a befizetés.
 • Átutalás:
  1. Hagyományos átutalással: Az utalás során a számlaszámot fel kell tüntetni, hogy az utalás beazonosítható legyen.
  2. Megbízás állandó átutalásra: Ön megbízza a bankját, hogy havonta egy Ön által meghatározott összeget utaljon az Ön által megjelölt időpontban a Techno-Tel Kft számlájára. A Techno-Tel Kft a számlát postán juttatja el az ügyfélhez.
  3. Csoportos beszedési megbízás: az ügyfél megbízást ad a banknak és a Techno-Tel Kft egy adott időintervallumban megkísérli leemelni az aktuális havidíjat. A Techno-Tel Kft a számlát postán juttatja el az ügyfélhez.
Kaphatok e-mail címet a szolgáltatáshoz?

Minden internet szolgáltatásunkhoz 5 db díjmentes, egyenként 25MB tárhelyű @techno-tel.hu végződésű e-mail címet biztosítunk ügyfeleink részére.

Hamarosan elköltözöm, ezért (vagy más okból), szeretném áthelyeztetni a szolgáltatást. Megoldható?

A szolgáltatásokat csak abban az esetben tudjuk biztosítani az új létesítési címen, ha az a Techno-Tel Kft. szolgáltatási területén található. A szolgáltatás áthelyezésének egyszeri díja van.

Költözöm, és nem vihetem a szolgáltatást, mert nem tartozik a szolgáltatási területek közé a település, de még nem járt le a hűségnyilatkozatban foglalt időtartam. Mi történik ekkor?

Ebben az esetben, amíg a hűségidőszak le nem jár, ki kell fizetnie a havidíjakat.

Hogyan módosíthatom a szolgáltatásomat?

Amennyiben magasabb csomagra kíván váltani, lehetősége van erre a hónap bármely napján. A módosítás a következő hónap elejétől lép életbe.

Módosítási kérelmét kérjük küldje el az info@technotel.hu e-mail-címre, vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 40 200 672 telefonszámon.

Milyen eszközök szükségesek a szolgáltatás igénybevételéhez?

Működőképes PC, 10/100Mbit-es hálózati kártya, internet böngésző szoftver.

Az antenna bárhol lehet? Szobában is?

A kis teljesítményû adó miatt (melyet a törvényi szabályozás a Szolgáltatónak elõír) az Elõfizetõ antennája és a Szolgáltató adóantennája között közvetlen rálátás szükséges. Az antennát ezért mindenképp épületen kívül, tipikusan tetõn, házfalon helyezzük el.

Mit jelent pontosan a közvetlen rálátás? Ha egy fa eltakarja az adót, akkor már nem is lehet kiépíteni a kapcsolatot?

A közvetlen rálátás szemmel láthatóságot jelent. Ha a rálátást csak egy fa zavarja, a kapcsolat valószínûleg problémamentes lesz. Facsoport, vagy épület kitakarása esetén más elhelyezési pontot kell keresni az antennának.

Több számítógépen szeretném használni az internet szolgáltatást? Lehetséges? Hogyan?

Igen. A szolgáltatás egyszerre több számítógépen is elérhető egy időben. Ehhez szükséges beszerezni egy routert. Az eszköz bármelyik számítástechnikai szaküzletben beszerezhető. A router konfigurálásában a műszaki kollégák nem minden esetben tudnak segítséget nyújtani, mivel az eszközből több típus kapható. A beállításhoz kérjen segítséget a szaküzletben, ahol vásárolta, vagy használja a routerhez mellékelt használati utasítást.

Mit tegyek, ha nem tudok felcsatlakozni az internetre?

Abban az esetben, ha nem tud csatlakozni az internetre, első lépésként áramtalanítani kell a modemet, ha routert használ, akkor azt is. Ezután néhány másodperc múlva előbb a modemet majd a routert is újra üzembe kell helyezni. Amennyiben ezek után sem tud csatlakozni az internetre, a bekapcsolt számítógép mellől hívja műszaki kollégáinkat a +36 40 200 672, helyi tarifával hívható telefonszámon (a hét bármelyik napján reggel 8 és délután 16 óra között), ahol a kollégák segítséget nyújtanak Önnek.

Igényelhetek IP címet?

Igen, igényelhető IP cím, ajánlatunkat kérje ügyfélszolgálatunkon.

Hogyan lehet megelőzni a villámlás által az elektronikus berendezésekben okozott károkat?

Az elsődleges villámvédelem ellenére (pl. villámhárító) sincsenek biztonságban a villámcsapások hatásaitól az elektronikus eszközeink. Még az épületet nem roncsoló villámok is károsíthatják híradástechnikai berendezéseinket és számítógépeinket. A villámok elektromágneses tere a villamos hálózatokon keresztül a hírközlési és informatikai rendszereinkbe túlfeszültséget juttathat, ez a túlfeszültség tönkreteheti az érzékeny berendezéseket, esetenként zárlatokat vagy tüzeket is okozhat.
Hogyan védekezhetünk a villámkárok ellen? A legegyszerűbb és a legtöbb esetben hatásos védekezés, ha zivataros időjáráskor vagy villámlás esetén az összes elektronikus eszköz (pl. számítógép, modem, nyomtató, TV, HIFI, stb.) fali kábeleit kihúzzuk a csatlakozókból. Ilyen esetben mind a hálózati 230V-os, mind pedig az antennavezetéket is célszerű lecsatlakoztatni.
Az átadás - átvételi lap alapján az Internet kapcsolatot biztosító eszközök (melyek lehetnek: vezeték nélküli eszköz vagy ktv modem) biztosítása az előfizető feladata a meglévő vagyonbiztosításának kiegészítésével. A leggyakoribb káresemény a villám és a másodlagos villámjelenségek okozta meghibásodás, mely csak teljes eszközcserével javítható. Használjon túlfeszültség-védelmi eszközt!
A néhány ezer forintos kiegészítők hatékony védelmet nyújtanak az otthoni, irodai és vállalati felhasználóknak. Ne feledje, érdemes védeni értékes elektronikus berendezéseit a villámkárok ellen, hiszen egy esetleges villámcsapás miatti meghibásodás több tíz vagy százezer forintos kárt is okozhat Önnek.

Ráköthető e az internet csatlakozási pontra TV készülék?

Nem! Az internet modem csatlakozójára csak és kizárólag a megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező modem kapcsolódhat. Televizió készüléket erről a csatlakozóról üzemeltetni szigorúan tilos!!!

Milyen tényezőktől függ a sávszélesség?

A gyakorlatban, egy-egy adott időpillanatban ténylegesen elérhető sávszélesség két érték között helyezkedik el és több tényezőtől függ: Az internet szolgáltatás sajátossága, hogy a sávszélesség egy bizonyos sávját fenntartja az adattovábbításhoz kapcsolódó technikai jeltovábbítás céljára, azaz a rendszerben beállított maximális sávszélességből egy kis rész nem a „hasznos” adatforgalom része.

Az Internet hálózaton mindenkor rendelkezésre álló kapacitás (sávszélesség) nem korlátlan és nem is folyamatos túlterhelésre méretezett, hanem a felhasználók számából és használati szokásaiból következő mindenkori átlagosan erős kihasználtságra tervezett. Ezért, ha a felhasználók egy (kisebb) része folyamatos, intenzív használattal túlterheli a hálózatot, akkor az általános torlódást eredményezhet és mindenki számára érzékelhetően leromolhat a szolgáltatás minősége.

A sebességcsökkenés leggyakoribb oka, hogy az elérni (meglátogatni vagy letölteni) kívánt internetes tartalmat biztosító (tároló) szerverek kapacitása nem elegendő egyidejűleg sok felhasználó kiszolgálására. Különösen internetes forgalmi csúcsidőszakokban egyes webhelyek elérésében a szerverek kapacitásától és terheltségétől valamint az elérési útvonaltól függően forgalmi torlódások alakulhatnak ki és ennek következtében akár jelentős lassulás is bekövetkezhet.